Sposób przygotowania:

Pokrojone mięso oprósz mąką i przesmaż w garnku na oleju razem z cebulą i posiekanym czosnkiem.

Następnie podlej winem z wiśni i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.

Zalej wodą tak, aby przykryła całość.

Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj pokrojone bataty i przyprawy (kmin rzymski, cynamon, kurkumę, suszony lubczyk). Wszystko duś, aż do uzyskania miękkości.

Bób zblanszuj przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

Następnie odcedź, zalej zimną wodą i wyłuskaj ze skóry.

Masło rozpuść na patelni, dodaj słodką paprykę i chwilę podsmaż.

Następnie dodaj odrobinę wywaru i podgotuj przez ok. 2 minuty i wlej do ragout.

Gdy mięso i bataty będą miękkie, dodaj zblanszowany bób i przecier pomidorowy.

Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

 

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 10 porcji
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, patelnie

Składniki:

• 1,20 kg udźca wołowego pokrojonego w kostkę
• 400 g boczku wędzonego, surowego pokrojonego w kostkę
• 600 g batatów obranych pokrojonych w grubą kostkę
• 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
• 100 ml wina z wiśni
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
• 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
• 2 łyżeczki kurkumy
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 200 g cebuli pokrojonej w piórka
• 3 ząbki czosnku posiekany
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżka suszonego lubczyku
• 3 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• olej do smażenia
• mąka do oprószenia mięsa
• sól pieprz do smaku
• cukier do smaku

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved