Sposób przygotowania:

Pokrojone mięso oprósz mąką i przesmaż w garnku na oleju razem z cebulą i posiekanym czosnkiem.

Następnie podlej winem z wiśni i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.

Zalej wodą tak, aby przykryła całość.

Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj pokrojone bataty i przyprawy (kmin rzymski, cynamon, kurkumę, suszony lubczyk). Wszystko duś, aż do uzyskania miękkości.

Bób zblanszuj przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

Następnie odcedź, zalej zimną wodą i wyłuskaj ze skóry.

Masło rozpuść na patelni, dodaj słodką paprykę i chwilę podsmaż.

Następnie dodaj odrobinę wywaru i podgotuj przez ok. 2 minuty i wlej do ragout.

Gdy mięso i bataty będą miękkie, dodaj zblanszowany bób i przecier pomidorowy.

Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

 

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 10 porcji
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, patelnie

Składniki:

• 1,20 kg udźca wołowego pokrojonego w kostkę
• 400 g boczku wędzonego, surowego pokrojonego w kostkę
• 600 g batatów obranych pokrojonych w grubą kostkę
• 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
• 100 ml wina z wiśni
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
• 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
• 2 łyżeczki kurkumy
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 200 g cebuli pokrojonej w piórka
• 3 ząbki czosnku posiekany
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżka suszonego lubczyku
• 3 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• olej do smażenia
• mąka do oprószenia mięsa
• sól pieprz do smaku
• cukier do smaku

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Historia Winnicy Dworu Sanna

Kiedy nie wiadomo od czego zacząć, to najlepiej zacząć od początku. Zacznijmy więc od historii rodziny Świadów, która kupiła upadający dwór za 4 tysiące rubli i rozpoczęła pracę nad jego rewitalizacją. Szło doskonale i po 1900 ich niezwykłą gospodarność oraz... Czytaj więcej

Jak dobrać ser do wina?

Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak... Czytaj więcej


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved