1. Dynie pokroić na mniejsze części, pozbawić gniazd nasiennych, posypać solą i skropić olejem. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, aż będzie miękka.

  2. Miękką dynię obierz ze skóry, zgnieć na purée i ostudź.

  3. Oscypka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj połowę posiekanych pistacji i wymieszaj.

  4. Do ostudzonej dyni dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cynamon. Zagnieć ciasto – gdyby było za luźne, dodaj jeszcze nieco mąki.

  5. Z przygotowanego ciasta formuj dowolnej wielkości pyzy, faszerując je oscypkiem z pistacjami.

  6. Pyzy gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 8 minut od wypłynięcia (na małym ogniu).

  7. Na patelni podgrzej miód, rozpuść w nim ser lazur, podlewając białym winem. Redukuj przez około 2 minuty, a następnie podlej śmietanką, dodaj pozostałe posiekane pistacje i redukuj, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Gotowe pyzy podawaj z sosem i winem gruszkowym Winiarnia Zamojska.

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blacha do pieczenia, deska do krojenia, łyżki, noże, tarka, łyżka cedzakowa, patelnia, garnek do gotowania, stolnica, miski.

Składniki:

1 średniej wielkości dynia, najlepiej Hokkaido
300 g oscypka (może być rolada ustrzycka)
150 g pistacji (solonych, bez łupin)
400 ml śmietanki 30%
200 g sera lazur z niebieską pleśnią
100 ml wina gruszkowego Winiarnia Zamojska (może być inne białe wino)
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
150 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej
Olej rzepakowy do pieczenia dyni

 

Smakuje idealnie z winem gruszka i musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved