Sposób przygotowania:

 

Pstrąg pieczony:
1. Pstrągi dokładnie oczyść z łusek i opłukuj w zimnej wodzie.
2. Oczyszczone ryby dopraw solą i pierzem od strony mięsa. Następnie włóż do środka pstrągów odrobinę masła, plastry cytryny, świeży tymianek i czosnek.
3. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia oraz wysyp do niej część soli morskiej.
4. Przykryj każdego pstrąga warstwą soli, a na niej połóż cytrynę i tymianek.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Sałata ziemniaczana:
1. Szparagi podziel na mniejsze części, odcinając sam dół.
2. Obierz młodą marchewkę i pokrój na słupki.
3. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
4. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej sól i cukier, a następnie blanszuj w niej kalafior, szparagi, marchewkę, na końcu wszystkie składniki zahartuj w zimnej wodzie.
5. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażyć na rumiano.
6. Do słoika wlej sok z cytryny, sos sojowy, miód, musztardę, pokrojony czosnek, odrobinę soli, 100 ml oleju, zakręcić i szejkuj na sos.
7. W misce połącz blanszowane warzywa, podsmażone ziemniaki i dodaj pokrojony koperek, sos i wszystko wymieszaj.

Pstrągi podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: brytfanka do pieczenia, noże, deska do krojenia, obieraczka, garnki, patelnia do smażenia, obieraczka do warzyw, łyżki, papier do pieczenia, miski

Składniki:

Pieczony pstrąg:

  • 2 szt. świeżego pstrąga
  • 400 g gruboziarnistej soli morskiej
  • świeży tymianek do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • plastry cytryny

Sałatka ziemniaczana:

  • 300 g młodych ziemniaków gotowanych w mundurka
  • 1 pęczek młodej marchewki młoda
  • ½ szt. kalafiora romanesco (można zastąpić zwykłym kalafiorem)
  • 2 szt. pokrojonej w kostkę cebuli szalotki
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szt. sosu sojowego
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła

 

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved