Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczony:
1. Pstrągi dokładnie oczyść z łusek i opłukuj w zimnej wodzie.
2. Oczyszczone ryby dopraw solą i pierzem od strony mięsa. Następnie włóż do środka pstrągów odrobinę masła, plastry cytryny, świeży tymianek i czosnek.
3. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia oraz wysyp do niej część soli morskiej.
4. Przykryj każdego pstrąga warstwą soli, a na niej połóż cytrynę i tymianek.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Sałata ziemniaczana:
1. Szparagi podziel na mniejsze części, odcinając sam dół.
2. Obierz młodą marchewkę i pokrój na słupki.
3. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
4. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej sól i cukier, a następnie blanszuj w niej kalafior, szparagi, marchewkę, na końcu wszystkie składniki zahartuj w zimnej wodzie.
5. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażyć na rumiano.
6. Do słoika wlej sok z cytryny, sos sojowy, miód, musztardę, pokrojony czosnek, odrobinę soli, 100 ml oleju, zakręcić i szejkuj na sos.
7. W misce połącz blanszowane warzywa, podsmażone ziemniaki i dodaj pokrojony koperek, sos i wszystko wymieszaj.
Pstrągi podawaj z sałatką ziemniaczaną.
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: brytfanka do pieczenia, noże, deska do krojenia, obieraczka, garnki, patelnia do smażenia, obieraczka do warzyw, łyżki, papier do pieczenia, miski
Składniki:
Pieczony pstrąg:
- 2 szt. świeżego pstrąga
- 400 g gruboziarnistej soli morskiej
- świeży tymianek do smaku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki świeżego czosnku
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- plastry cytryny
Sałatka ziemniaczana:
- 300 g młodych ziemniaków gotowanych w mundurka
- 1 pęczek młodej marchewki młoda
- ½ szt. kalafiora romanesco (można zastąpić zwykłym kalafiorem)
- 2 szt. pokrojonej w kostkę cebuli szalotki
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szt. sosu sojowego
- 150 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
- 1 łyżka masła

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments