Sposób przygotowania:

W garnku (na smalcu) podsmaż boczek, łopatkę i cebulę.

Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek i gotuj, aż mięso zrobi się miękkie.

Następnie dodaj ziemniaki, pokrojone warzywa oraz poszatkowaną białą kapustę, gotuj wszystko do miękkości (gdy zupa zgęstnieje, dolej wody).

Jak biała kapusta zrobi się miękka, dodaj kapustę kiszoną i dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem. Następnie gotuj przez ok. 10 minut.

Jeżeli masz ochotę, to możesz zagęścić zupę zasmażką.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, patelnie , deskę do krojenia, nóż, szatkownik do warzyw

Składniki:

• 0,3 kg kapusty kiszonej
• 0,3 kg białej, poszatkowanej kapusty
• 0,25 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
• 0,25 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
• 0,15 kg cebuli pokrojonej w kostkę
• 0,15 kg marchewki pokrojonej w kostkę
• 0,15 kg pietruszki pokrojonej w kostkę
• 1 łyżeczka posiekanego czosnku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• 1 łyżeczka kminku (całego)
• sól, pieprz do smaku
• 0,20 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
• smalec do smażenia
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego

 

Smakuje idealnie z winem porzeczkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved