Sposób wykonania pork steak: 

 

  1. Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj. 
  2. Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki. 
  3. Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony. 

 

Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem: 

 

  1. Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.  
  2. Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.  

 

Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli: 

 

  1. W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.  
  2. Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje. 

  

Sposób serwowania: 

 

  1. Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem. 
  2. Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni. 

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, obieraczka, blaszka do pieczenia, garnek, patelnia grillowa, łyżki, miski 

Składniki na pork steak:

  • 0,70 kg karkówki pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm
  • 3 łyżki ketchupu
  • ½ łyżki melasy lub miodu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól do smaku

Składniki na pieczonego batata i selera:

  • 2 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
  • 1 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę korzenia selera
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • sól do smaku
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili

 

Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli:

  • 2 szt. krojonej w piórka czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml wina z Czarnej Porzeczki
  • ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili

 

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

Sposób wykonania pork steak: 

  1. Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj. 
  2. Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki. 
  3. Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony. 

 

Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem: 

  1. Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.  
  2. Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.  

 

Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli: 

  1.  W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.  
  2.  Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż   cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje. 

  

Sposób serwowania: 

  1.  Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem. 
  2.  Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni. 

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved