Sposób wykonania pork steak:
- Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj.
- Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki.
- Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony.
Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem:
- Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.
- Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.
Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli:
- W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.
- Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje.
Sposób serwowania:
- Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem.
- Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni.
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, obieraczka, blaszka do pieczenia, garnek, patelnia grillowa, łyżki, miski
Składniki na pork steak:
- 0,70 kg karkówki pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm
- 3 łyżki ketchupu
- ½ łyżki melasy lub miodu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól do smaku
Składniki na pieczonego batata i selera:
- 2 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
- 1 szt. obranego i pokrojonego w grubą kostkę korzenia selera
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- sól do smaku
- świeży rozmaryn
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili
Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli:
- 2 szt. krojonej w piórka czerwonej cebuli
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 150 ml wina z Czarnej Porzeczki
- ½ łyżeczki świeżej, posiekanej papryki chili

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
Sposób wykonania pork steak:
- Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj.
- Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki.
- Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony.
Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem:
- Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.
- Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.
Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli:
- W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.
- Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje.
Sposób serwowania:
- Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem.
- Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni.
Recent Comments