Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Młode sezonowe warzywa umyć, osuszyć, w razie potrzeby przekroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz ze świeżymi gałązkami tymianku. Skropić olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i piec przez 30 min.

Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem oraz prażonymi nasionami kopru. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki przez 3 min. z każdej strony. Odstawić, aby odpoczęły przez około 5 min.

Orzechy, czosnek oraz natkę pietruszki zmiksować za pomocą robota kuchennego. Połączyć z olejem z orzechów, oliwą oraz crème fraiche. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Pokrojone polędwiczki ułożyć na pieczonych warzywach.

Podawać z pesto oraz winem z czarnej porzeczki Winiarni Zamojskiej.

Czas przygotowania: 45 min
Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

400 g polędwiczek z sarny
2-3 łyżki oleju roślinnego
1-2 łyżki nasion kopru (prażonych na suchej patelni)
3-4 gałązki świeżego tymianku
sezonowe młode warzywa (tj. marchewki, szparagi zielone, pasternak)
sól morska
pieprz czarny

Pesto:
½ szkl. orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
garść listków natki pietruszki
2 łyżki crème fraiche
¼ szkl. oleju z orzechów włoskich
¼ szkl. oliwy

 

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved