Sposób przygotowania:
- Polędwiczki oczyść z błon i rozkrój wzdłuż na prostokąt, poklep delikatnie brzegi i zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i rozmarynie. Dodaj gruszki i śliwki (najlepiej zostaw na noc w lodówce).
- Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez około 3 minuty, a następnie ostudź.
- Ostudzone grzyby dodaj do zmielonego fileta z kurczaka i zblenduj, dodając śmietankę 30%. Gotową masę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek.
- Masło zetrzyj na tarce, dodaj mąkę pszenną, mąkę gryczaną, jajko, śmietanę 18%, odrobinę soli, majeranek i wyrób ciasto.
- Polędwiczkę rozłóż na desce i posyp żelatyną wzdłuż śliwek i gruszek. Następnie całość zwiń polędwiczkę ciasno, zawijając boki.
- Zwiniętą polędwiczkę obtocz w mące i zrumień smażąc na rozgrzanym oleju.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj je musem grzybowo-drobiowym.
- Na brzegu ciasta ułóż podsmażoną polędwiczkę i zwiń ciasno w formie rolady.
- Gotową roladę przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 150° przez około 50 minut.
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deski do krojenia, nóż, miarki, maszynka do mielenia, blender, patelnia, miski, blaszka do pieczenia, wałek do ciasta , tarka, pędzelek, szklanka.
Składniki:
• 500 g polędwiczki wieprzowej
• 200 g zmielonego na drobnych oczkach filetu z kurczaka
• 100 g pokrojonej w drobną kostkę cebuli
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g obranej i pokrojonej w kostkę gruszki
• Świeży rozmaryn
• 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 120 g pokrojonych w kostkę borowików lub pieczarek brązowych
• Olej do smażenia
• 100 g śmietanki 30%
• 100 g masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ szklanki mąki gryczanej
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżka świeżego koperku
• 1 jajko + do smarowania ciasta
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• Sól i pieprz do smaku
• ½ łyżeczki żelatyny



Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments