1. Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron).
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę.
  3. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek.
  4. Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika.
  5. Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
  6. Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
  7. Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka.
  8. Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniki, aż ser się rozpuści.
  9. Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: wałek, blachę do pieczenia, pędzelek do smarowania, miski, tarkę

Składniki:

• ½ szklanki mleka
• 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• sól do smaku
• 50 ml oleju rzepakowego
• 150 g filerów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
• 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
• ½ granatu (wyłuskanego)
• 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
• 50 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
• ½ suszonego rozmarynu

 

Smakuje idealnie z winem rose
z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved