Sposób przygotowania placków:
- Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki.
- Włóż do miski kefir, dodaj jajka i sypkie składniki.
- Wymieszaj ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
- Gotowe placuszki usmaż.
- Na usmażone placuszki dodaj odrobinę sosu i wędzoną rybę.
Sposób przygotowania sosu:
- Do posiekanej cebuli szalotki dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny wraz z cukrem.
- Duś cebulę, by puściła sok. Jego nadmiar zlej.
- Dodaj śmietanę i koperek oraz dopraw przyprawami do smaku.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miski, łyżki, deska, nóż do krojenia, patelnia do smażenia, łopatka do smażenia
Składniki na placki:
• 150 g mąki gryczanej
• 250 g kefiru
• 100 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 jajka
• olej lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos:
• 150 g cebuli szalotki pokrojonej w drobną kostkę
• 100 g wędzonego łososia lub pstrąga
• 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 łyżka siekanego koperku
• 1 łyżeczka imbiru mielonego
• sól, cukier i pieprz do smaku

Smakuje idealnie z czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments