Sposób przygotowania placków:

  1. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki.
  2. Włóż do miski kefir, dodaj jajka i sypkie składniki.
  3. Wymieszaj ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
  4. Gotowe placuszki usmaż.
  5. Na usmażone placuszki dodaj odrobinę sosu i wędzoną rybę.

Sposób przygotowania sosu:

  1. Do posiekanej cebuli szalotki dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny wraz z cukrem.
  2. Duś cebulę, by puściła sok. Jego nadmiar zlej.
  3. Dodaj śmietanę i koperek oraz dopraw przyprawami do smaku.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności:  łatwy
Przygotuj: miski, łyżki, deska, nóż do krojenia, patelnia do smażenia, łopatka do smażenia

Składniki na placki:

• 150 g mąki gryczanej
• 250 g kefiru
• 100 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 jajka
• olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos:

• 150 g cebuli szalotki pokrojonej w drobną kostkę
• 100 g wędzonego łososia lub pstrąga
• 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 łyżka siekanego koperku
• 1 łyżeczka imbiru mielonego
• sól, cukier i pieprz do smaku

Smakuje idealnie z czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved