1. Sos sojowy wlej do miski, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę majeranku, olej. Wszystko razem wymieszaj.

  2. Natnij skórę do mięsa na filecie z kaczki, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj je w przygotowanej marynacie z sosu sojowego. Odstaw na noc do lodówki.

  3. Połóż zimną patelnię na palniku i smaż na niej zamarynowane filety od strony skóry z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty, która pozostała w misce).

  4. Rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebulę z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę. Wszystko przesmaż przez chwilę.

  5. Przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pokrojone śliwki i rodzynki, dolej pozostałej marynaty i wszystko wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

  6. Na brukselkę ułóż filety z kaczki, pozostałe pokrojone masło i świeży rozmaryn. Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut bez funkcji termoobiegu.

  7. Podawaj z winem z czarnej porzeczki Winiarni Zamojskiej.

Czas przygotowania: około 120 minut + czas marynowania mięsa
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne lub brytfanna, deska do krojenia, miski, noże, łyżki, patelnia, rózga.

Składniki:

4 filety z kaczki, około 1 kg 
• 100 ml sosu sojowego 
• 4 ząbki czosnku 
• 150 g krojonej w kostkę cebuli 
• 800 g krojonej na pół świeżej brukselki 
• 200 g świeżych kurek (można zastąpić mrożonymi) 
• 150 g krojonych na pół świeżych śliwek 
• 80 g rodzynek 
• Świeży rozmaryn 
• 150 g masła 
• Sól i pieprz do smaku 
• 2 łyżki miodu 
• 80 ml oleju 
• 2 łyżki majeranku 

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved