Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone piersi z kaczki opłucz w letniej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij skórę w kratkę.
  2. Zamarynuj piersi w 3 ząbkach posiekanego czosnku, sosie sojowym, soli, cukrze i tymianku. Następnie pozostaw je na noc w lodówce.
  3. Zamarynowane piersi usmaż na wcześniej nienagrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż wraz z wytopionym tłuszczem do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 95 stopni przez około 30 minut.
  4. Na nieumytą po smażeniu patelnię dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę oraz pozostały czosnek. Następnie dodaj 3 łyżki miodu, pokrojone w ćwiartki jabłka razem ze skórą i karmelizuj przez chwilę.
  5. Do jabłek dodaj porzeczkowy dżem. Całość zalej winem z czarnej porzeczki. Redukuj aż sos powoli zacznie gęstnieć. Pod koniec zdejmij patelnię z ognia i dodaj łyżkę zimnego masła.
  6. Brokuł podziel na różyczki, a głąb pokrój w drobniejsze kawałki.
  7. Całość zalej mlekiem, a resztę uzupełnij wodą tak, by brokuł był zakryty. Posól i gotuj do miękkości.
  8. Gdy brokuł będzie już miękki, odcedź go, zblenduj na purée i dodaj odrobinę masła.
  9. Obierz batata i pokrój na krajalnicy lub szatkowniku na cienkie plastry. Zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  10. Rozgrzej olej do 140 stopni i smaż w nim osuszone plastry batatów. W trakcie smażenia obracaj plastry i smaż do momentu aż nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  11. Gotowe chipsy osusz na ręczniku papierowym.
  12. Piersi z kaczki pokrój na kawałki. Podawaj na purée z brokułu, z jabłkami, sosem z czarnej porzeczki oraz z chipsami z batatów.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: miski, nóż, łyżki, patelnia, garnki, blender, łopatka, szatkownica lub krajalnica, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, talerz.

Składniki:

• 1 kg piersi z kaczki
• 100 ml jasnego sosu sojowego
• Sól i cukier do smaku
• 5 ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
• 200 g krojonej w drobną kostkę cebuli
• 150 g masła
• 500 g świeżych brokułów
• 1 batat
• 3 łyżki miodu
• 2 jabłka
• 250 ml wina z czarnej porzeczki Winiarnia Zamojska
• 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z całymi owocami)
• 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
• 250 ml mleka
• Olej do smażenia

 

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved