Sposób wykonania ciasto:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę przez około 15 minut. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i elastyczne.
- Wyrobione ciasto zawiń w folie spożywczą i odstaw na 20 minut pod przykryciem.
- Następnie rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 1 mm) i powycinaj szklanką kółka.
Sposób wykonania farsz:
- Filet z kaczki zmiel na maszynce na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem razem ze skórą.
- Posiekaj kapustę, odrobinę posól i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowy farsz wyłóż na wcześniej wycięte kółka, brzegi ciasta zwilż wodą i zalep pierożki w formie księżyca.
- Następnie gotowe pierożki zblanszuj w osolonym wrzątku lub na parze (można tez smażyć w głębokim tłuszczu).
- Na sam koniec ugotowane pierożki możesz obsmażyć na oleju sezamowym na rumiano.
Sposób wykonania sosu:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą. Włóż je do słoika, zakręć go i szejkuj na jednolity sos
Ugotowane pierożki podawaj z sosem i winem musująca Gruszka.
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, wałek, maszynka do mielenia mięsa, noże, tarka, łyżki, garnek, patelnia, sitko, łyża cedzakowa
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 180 ml gorącej wody
- ¼ łyżeczki soli
Składki na farsz:
- 400 – 500 g fileta z kaczki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sos sojowy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- odrobina czerwonej papryczki chilli
- sól do smaku
- ½ soku limonki
- skórka z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 g kapusty pak choi lub pekińskiej krojonej w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki na sos:
- 100 ml sosu sojowego
- 50 ml oleju sezamowego
- odrobina czerwonej papryczki chilli
- 3 łyżki miodu
- ½ soku i skórki z limonki lub 2 łyżki octu ryżowego
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- dodatkowo anyż gwiazdki

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments