Sposób wykonania ciasto:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę przez około 15 minut. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i elastyczne.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folie spożywczą i odstaw na 20 minut pod przykryciem.
  3. Następnie rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 1 mm) i powycinaj szklanką kółka.

 

Sposób wykonania farsz:

  1. Filet z kaczki zmiel na maszynce na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem razem ze skórą.
  2. Posiekaj kapustę, odrobinę posól i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Gotowy farsz wyłóż na wcześniej wycięte kółka, brzegi ciasta zwilż wodą i zalep pierożki w formie księżyca.
  4. Następnie gotowe pierożki zblanszuj w osolonym wrzątku lub na parze (można tez smażyć w głębokim tłuszczu).
  5. Na sam koniec ugotowane pierożki możesz obsmażyć na oleju sezamowym na rumiano.

 

Sposób wykonania sosu:

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Włóż je do słoika, zakręć go i szejkuj na jednolity sos

 

Ugotowane pierożki podawaj z sosem i winem musująca Gruszka.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, wałek, maszynka do mielenia mięsa, noże, tarka, łyżki, garnek, patelnia, sitko, łyża cedzakowa 

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 180 ml gorącej wody
  • ¼ łyżeczki soli

 

Składki na farsz:

  • 400 – 500 g fileta z kaczki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki sos sojowy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • odrobina czerwonej papryczki chilli
  • sól do smaku
  • ½ soku limonki
  • skórka z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g kapusty pak choi lub pekińskiej krojonej w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Składniki na sos:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • odrobina czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki miodu
  • ½ soku i skórki z limonki lub 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • dodatkowo anyż gwiazdki

 

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved