Sposób przygotowania:

Farsz:

Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź.

Miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (my nie obieraliśmy bobu).

Zmielony bób połącz z cebulką lub dodaj podsmażony wędzony boczek, a następnie wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem oraz lubczykiem.

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej łyżeczkę soli.

Do mąki i soli dodaj jajko, kwaśną śmietanę, wodę i zagnić ciasto, a następnie odłóż je do miski i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij z niego krążki, na których ułożysz farsz i zacznij lepić pierogi.

Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Następnie gotuj je jeszcze przez ok. 6 minut.

Pierogi z bobem możesz podać ze smażoną cebulką lub skwarkami.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: wałek, stolnice, sitko, miskę, garnek, patelnię, łyżki

Składniki:

• 0,9 kg bobu mrożonego
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 0,15 kg cebuli pokrojonej w kostkę
• olej rzepakowy do smażenia
• 0,2 kg pokrojonego w kostkę boczku (opcjonalnie)
• 0,6 kg mąki pszennej
• 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
• 1 jajko
• 200 ml ciepłej wody

 

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Historia Winnicy Dworu Sanna

Kiedy nie wiadomo od czego zacząć, to najlepiej zacząć od początku. Zacznijmy więc od historii rodziny Świadów, która kupiła upadający dwór za 4 tysiące rubli i rozpoczęła pracę nad jego rewitalizacją. Szło doskonale i po 1900 ich niezwykłą gospodarność oraz... Czytaj więcej

Jak dobrać ser do wina?

Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak... Czytaj więcej


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved