Sposób przygotowania:

Farsz:

Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź.

Miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (my nie obieraliśmy bobu).

Zmielony bób połącz z cebulką lub dodaj podsmażony wędzony boczek, a następnie wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem oraz lubczykiem.

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej łyżeczkę soli.

Do mąki i soli dodaj jajko, kwaśną śmietanę, wodę i zagnić ciasto, a następnie odłóż je do miski i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij z niego krążki, na których ułożysz farsz i zacznij lepić pierogi.

Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Następnie gotuj je jeszcze przez ok. 6 minut.

Pierogi z bobem możesz podać ze smażoną cebulką lub skwarkami.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: wałek, stolnice, sitko, miskę, garnek, patelnię, łyżki

Składniki:

• 0,9 kg bobu mrożonego
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 0,15 kg cebuli pokrojonej w kostkę
• olej rzepakowy do smażenia
• 0,2 kg pokrojonego w kostkę boczku (opcjonalnie)
• 0,6 kg mąki pszennej
• 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
• 1 jajko
• 200 ml ciepłej wody

 

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved