Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito, do miski dodaj pozostałe składniki na ciasto i zagnieć je. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, by odpoczęło.
  2. Wędzony boczek lub słoninę przesmaż na patelni i gdy będą lekko chrupiące, dodaj cebulę. Smaż do momentu, gdy będzie miała złoty kolor. Zdejmij z ognia i wystudź.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj twaróg, kwaśną śmietanę i ostudzoną cebulę z boczkiem (bez tłuszczu, który zostaw do okraszenia lub podsmażenia pierogów).
  4. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity farsz, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i powycinaj szklanką krążki. Na każdym z nich ułóż odrobinę farszu i lep pierogi do momentu, gdy wyrobisz całe ciasto i farsz.
  6. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
  7. Pierogi podawaj podsmażane lub okraszone cebulką i skwarkami z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: wałek do ciasta, stolnica, sitko, garnek, miski, szklanka, patelnia, łyżki, nóż.

Składniki na ciasto:

• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 1 jajko
• 200 ml ciepłej wody
• Sól do smaku

Składniki na farsz:

• 250 g ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej
• 150 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 250 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub słoniny
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 450 g półtłustego twarogu

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved