Sposób przygotowania:
Farsz:
- Do blendera wrzuć 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli, świeży sok z pomarańczy i miksuj, aż uzyskasz konsystencję gładkiej pasty, następnie dodaj majeranek.
- Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kaczkę i pozostawić na minimum 3 godziny w lodówce.
- Następnie kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem (możesz nakryć kaczkę folią aluminiową) w 160° C przez ok. 2,5 godziny.
- Po upływie tego czasu kaczkę odkryj i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
- Mięso z upieczonej kaczki oddziel od kości i zmiel w maszynce przez sitko pasztetowe.
- Do zmielonej kaczki dodaj podsmażoną cebulkę oraz suszoną żurawinę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Ciasto:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
- Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem na ok.10 minut, aby odpoczęło.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,03 cm i wykrój szklanką kółka.
- Następnie ułóż farsz i ulep pierogi.
- Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
Duszony rabarbar:
- Na rozgrzaną patelnię wsyp dwie łyżki cukru, dodaj rabarbar i karmelizuj, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj wino gruszkowe i duś do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które zagęści sos.
- Gotowe pierogi podawaj z duszonym rabarbarem i kieliszkiem wina gruszkowego.
Autor: Marcin Sikora
Ilość: 40 szt.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: wałek, sitko, garnek, miski
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 100 g rozpuszczonego masła
- sól do smaku
- 1 łyżka lubczyku suszonego
- 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na farsz:
- 1 szt. świeżej kaczki (ok. 2,5 kg)
- 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki świeżego czosnku
- majeranek do smaku
- 150 g suszonej żurawiny
- sól do smaku
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- olej do smażenia
Składniki na duszony rabarbar:
- 250 g rabarbaru obranego pokrojonego w kostkę (poza sezonem zamiast rabarbaru można użyć suszonych lub mrożonych śliwek)
- 150 ml wina gruszkowego
- cukier do smaku
- 100 g zimnego masła

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments