Sposób przygotowania:

Farsz:

  1. Do blendera wrzuć 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli, świeży sok z pomarańczy i miksuj, aż uzyskasz konsystencję gładkiej pasty, następnie dodaj majeranek.
  2. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kaczkę i pozostawić na minimum 3 godziny w lodówce.
  3. Następnie kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem (możesz nakryć kaczkę folią aluminiową) w 160° C przez ok. 2,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu kaczkę odkryj i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
  5. Mięso z upieczonej kaczki oddziel od kości i zmiel w maszynce przez sitko pasztetowe.
  6. Do zmielonej kaczki dodaj podsmażoną cebulkę oraz suszoną żurawinę, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Ciasto:

  1.  Mąkę przesiej przez sito, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem na ok.10 minut, aby odpoczęło.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,03 cm i wykrój szklanką kółka.
  4. Następnie ułóż farsz i ulep pierogi.
  5. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.

Duszony rabarbar:

  1. Na rozgrzaną patelnię wsyp dwie łyżki cukru, dodaj rabarbar i karmelizuj, aż cukier się rozpuści.
  2. Dodaj wino gruszkowe i duś do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które zagęści sos.
  4. Gotowe pierogi podawaj z duszonym rabarbarem i kieliszkiem wina gruszkowego.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 40 szt.
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: wałek, sitko, garnek, miski

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • sól do smaku
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na farsz:

  • 1 szt. świeżej kaczki (ok. 2,5 kg)
  • 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • majeranek do smaku
  • 150 g suszonej żurawiny
  • sól do smaku
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • olej do smażenia

Składniki na duszony rabarbar:

  • 250 g rabarbaru obranego pokrojonego w kostkę (poza sezonem zamiast rabarbaru można użyć suszonych lub mrożonych śliwek)
  • 150 ml wina gruszkowego
  • cukier do smaku
  • 100 g zimnego masła

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka

Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved