Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.

Mąkę przesiej do misy i zetrzyj do niej masło.

Do mąki i masła dodaj sól, jajka, kwaśną śmietanę i mleko z drożdżami.

Następnie zagnieć ciasto.

Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut, aby urosło.

Farsz:

Ziemniaki zalej wodą tak, aby je przykryła.

Posól wodę i gotuj ziemniaki do miękkości.

Ugotowane ziemniaki odcedź.

Do kaszy i ziemniaków dodaj jajka, pokruszony twaróg, kwaśną śmietanę i opcjonalnie miętę. Wyrób farsz, doprawiając go solą i pieprzem.

Połącz w całość:

Ciasto podziel na dwie części, obie części wałkuj na kształt prostokąta i wyłóż nimi blaszki keksówki (bok ciasta powinien przykryć farsz).

Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz, przykryj go bokiem ciasta i zlep.

Gotowe pirogi posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min na środkowej półce w piekarniku.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: blaszkę pasztetówkę do pieczenia, wałek do ciasta , papier do pieczenia, miskę, rondelek , garnek

Składniki na ciasto:

•0,3 kg mąki pszennej
•0,2 kg mąki pszenną pełnoziarnistej
•5 dkg drożdży
•1 łyżeczka cukru
•1 kostka masła
•3 łyżki kwaśnej śmietany
•2 jajka
•1 łyżeczka soli
•50 ml ciepłego mleka

Składniki na farsz:

•0,2 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
•0,4 kg kaszy gryczanej
•0,2 kg sera twarogowego
•3 jajka
•sól do smaku
•2 łyżki kwaśnej śmietany
•opcjonalnie posiekaną miętę

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved