Sposób przygotowania:

 

  1. Masło, miód i cukier rozpuść w garnku.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, cukier migdałowy lub wanilinowy, cynamon, 2 łyżki powideł śliwkowych (lub ulubionego dżemu) i mleko.
  3. Całość podgrzej, ciągle mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
  4. Zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę oczyszczona (masa zapieni się).
  5. Jajka ubij na puszysto i dodaj do powstałej masy, a następnie połącz z mąką oraz bakaliami.
  6. Masę wlej do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszki keksówki.
  7. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz bez termoobiegu przez 50 minut (po upływie 50 minut sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe, jeśli nie, dopiecz chwilę).
  8. Gotowe ciasto ostudź, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 80 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: garnek, mikser, łyżeczki stołowe, łyżki stołowe, wagę kuchenną, pojemnik z miarką, rózgę, łyżkę drewnianą, blaszkę keksówkę

Składniki:

• 125 g masła
• 200 g cukru
• 1 paczka cukru migdałowego lub wanilinowego
• 4 łyżeczki przyprawy do piekarnika
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki miodu
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 230 ml mleka
• 280 g mąki
• 1 łyżka powideł śliwkowych do ciasta i ok. 6 łyżek do przekładania (może być również dżem z czarnej porzeczki lub wiśni)
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 2 łyżki mieszanki studenckiej lub innych orzechów
• 2 jajka
• rozpuszczona czekolada lub cukier puder do dekoracji

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved