Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy, kardamon, cynamon i imbir. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski dodaj starte na tarce masło, jajka, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Następnie zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj i odłóż na ok. 10 minut, by odpoczęło.
  4. W międzyczasie połącz masę makową z posiekaną mieszanką studencką bakalii.
  5. Po 10 minutach podziel ciasto na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na grubość 1 cm, a następnie powycinaj szklanką kółka.
  6. Na każde kółko nałóż masę makową i zlep pierożki.
  7. Gotowe pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp je makiem i cukrem kryształem.
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią.

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miska, łyżka, tarka, wałek, stolnica, szklanka, pędzelek, garnek.

Składniki:

• 500 g mąki
• 200 g masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• 100 ml mleka
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 jajka + 1 do posmarowania pierożków
• 50 g drożdży
• 30 g masy makowej z białego lub czarnego maku
• 10 g mieszanki studenckiej bakalii
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• 2 łyżeczki kardamonu
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• Suchy mak do posypania pierożków
• Cukier kryształ do posypania pierożków

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved