1. Bataty dokładnie umyj i przekrój wzdłuż, a następnie delikatnie posól i skrop oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze 150 stopni, aż będą miękkie – około 30 minut. 
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone grzyby, marchewkę oraz kaszę i wszystko przesmaż. 
  3. Gdy wszystko jest już podsmażone, podlej bulionem tak, by przykrył kaszę i gotuj na małym ogniu, by kasza wypijała powoli bulion. Dolewaj go do momentu aż kasza będzie miękka, ale nie rozpadająca się (al dente). Pod koniec dodaj pozostałe masło oraz natkę pietruszki i dopraw do smaku. 
  4. Upieczone bataty wydrąż w połowie, a wydrążoną część pokrój w kostkę i dodaj do kaszy z grzybami. 
  5. Wydrążone bataty napełnij farszem z kaszy, posyp serem gorgonzola i zapiekaj w temperaturze 160 stopni przez 5 minut. 

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blaszka do pieczenia, noże, deska do krojenia, głęboka patelnia, łyżki, miski.

Składniki:

3 średniej wielkości bataty
150 g kaszy bulgur
100 g pokrojonych w kostkę pieczarek 
100 g pokrojonego w kostkę świeżego lub mrożonego borowika (lub 80 g wcześniej namoczonego suszonego borowika) 
80 g świeżych lub mrożonych kurek 
100 g pokrojonej w średniej wielkości kostkę marchewki 
100 g pokrojonej w kostkę cebuli 
2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku 
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 
100 g masła
50 g sera gorgonzola
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 
Oliwa z oliwek do skropienia batatów 
Sól i pieprz do smaku  

 

Smakuje idealnie z winem lekki agrest lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved