Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do miski mieloną łopatkę i boczek, a następnie dodaj do nich surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła i tarty czosnek. Ugnieć produkty w jednolitą masę i dopraw do smaku solą z pieprzem.
  2. Gotowe mięso wyłóż na deskę, uformuj w prostokąt. Wzdłuż ułóż gotowane jajka, a następnie ukształtuj pieczeń.
  3. Pieczeń włóż do blaszki keksówki i udekoruj prażoną cebulką. Piecz w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miski, blaszka do pieczenia keksówka, noże, łyżki, garnek.

Składniki:

• 600 g mielonej łopatki wieprzowej
• 200 g surowego mielonego boczku
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• ½ łyżeczki mielonego cząbru
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• 1 łyżka prażonej cebuli
• 1 surowe jajko
• 100 ml zimnej wody
• 4 ugotowane jajka
• Sól i pieprz do smaku

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved