Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa (marchew, cebula, seler, czosnek) smaż na smalcu razem z mięsem i pokrojonym w kostkę boczkiem aż do uzyskania brązowego koloru.

Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, jałowiec oraz suszone grzyby.

Wszystko zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki w całości.

Dodaj 1 łyżeczkę soli i duś, aż mięso będzie miękkie.

Pod konie duszenia dodaj pokrojoną w kostkę wątróbkę drobiową.

Gdy mięso będzie miękkie, przecedź je przez sito razem z warzywami (wywar zostaw). 

Wszystko zmiel dwa razy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodając namoczoną w mleku bułkę.

Do przemielonego mięsa dodaj jajka, posiekane orzeszki laskowe, przyprawy (majeranek, lubczyk, cząber) oraz pokrojone śliwki i 200 ml wywaru.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masa powinna mieć gładką konsystencję. Gotową masę przełóż do blaszek pasztetówek i ostukaj, by pasztet miał zwartą konsystencję.

Piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 35 minut.

Do garnka wlej wodę, ocet i wino z czarnej porzeczki. Dodaj 2 liście laurowe, anyż i kardamon. Wszystko zagotuj.

Dodaj cukier i sól (zalewa powinna mieć słodko-kwaśny smak). 

Ciepłą zalewą zalej buraki i odstaw do wystygnięcia.

Gotowy pasztet podawaj z piklowanymi buraczkami i pieczywem.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem, blaszki pasztetówki (mogą być jednorazowe), miski

Składniki:

• 1 kg łopatki z dzika pokrojonej w grubą kostkę (jeżeli nie przepadasz za dzikiem, możesz zastąpić go mięsem wieprzowym)
• 250 g wędzonego boczku
• 250 g wątróbki drobiowej
• 1 sztuka marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
• 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 selera obranego i pokrojonego w grubą kostkę
• 100 g suszonych grzybów
• 2 jajka
• 150 g orzeszków laskowych łuskanych
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 namoczona w mleku bułka
• 2 łyżki smalcu
• 5 liści laurowych
• 1 lubczyk suszony
• 3 ziarna jałowca
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 2 łyżeczka mielonego cząbru
• 100 g suszonej śliwki pokrojonej w kostkę
• 2 buraki czerwone, obrane i pokrojony w cienkie plastry
• 2 łyżeczki mielonego kardamonu
• 250 ml octu winnego lub jabłkowego
• 500 ml wody
• 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
• cukier do smaku
• 100 ml wina z czarnej porzeczki

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved