Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa (marchew, cebula, seler, czosnek) smaż na smalcu razem z mięsem i pokrojonym w kostkę boczkiem aż do uzyskania brązowego koloru.

Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, jałowiec oraz suszone grzyby.

Wszystko zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki w całości.

Dodaj 1 łyżeczkę soli i duś, aż mięso będzie miękkie.

Pod konie duszenia dodaj pokrojoną w kostkę wątróbkę drobiową.

Gdy mięso będzie miękkie, przecedź je przez sito razem z warzywami (wywar zostaw). 

Wszystko zmiel dwa razy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodając namoczoną w mleku bułkę.

Do przemielonego mięsa dodaj jajka, posiekane orzeszki laskowe, przyprawy (majeranek, lubczyk, cząber) oraz pokrojone śliwki i 200 ml wywaru.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masa powinna mieć gładką konsystencję. Gotową masę przełóż do blaszek pasztetówek i ostukaj, by pasztet miał zwartą konsystencję.

Piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 35 minut.

Do garnka wlej wodę, ocet i wino z czarnej porzeczki. Dodaj 2 liście laurowe, anyż i kardamon. Wszystko zagotuj.

Dodaj cukier i sól (zalewa powinna mieć słodko-kwaśny smak). 

Ciepłą zalewą zalej buraki i odstaw do wystygnięcia.

Gotowy pasztet podawaj z piklowanymi buraczkami i pieczywem.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem, blaszki pasztetówki (mogą być jednorazowe), miski

Składniki:

• 1 kg łopatki z dzika pokrojonej w grubą kostkę (jeżeli nie przepadasz za dzikiem, możesz zastąpić go mięsem wieprzowym)
• 250 g wędzonego boczku
• 250 g wątróbki drobiowej
• 1 sztuka marchewki obranej i pokrojonej w grubą kostkę
• 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 selera obranego i pokrojonego w grubą kostkę
• 100 g suszonych grzybów
• 2 jajka
• 150 g orzeszków laskowych łuskanych
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 namoczona w mleku bułka
• 2 łyżki smalcu
• 5 liści laurowych
• 1 lubczyk suszony
• 3 ziarna jałowca
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 2 łyżeczka mielonego cząbru
• 100 g suszonej śliwki pokrojonej w kostkę
• 2 buraki czerwone, obrane i pokrojony w cienkie plastry
• 2 łyżeczki mielonego kardamonu
• 250 ml octu winnego lub jabłkowego
• 500 ml wody
• 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
• cukier do smaku
• 100 ml wina z czarnej porzeczki

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Historia Winnicy Dworu Sanna

Kiedy nie wiadomo od czego zacząć, to najlepiej zacząć od początku. Zacznijmy więc od historii rodziny Świadów, która kupiła upadający dwór za 4 tysiące rubli i rozpoczęła pracę nad jego rewitalizacją. Szło doskonale i po 1900 ich niezwykłą gospodarność oraz... Czytaj więcej

Jak dobrać ser do wina?

Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak... Czytaj więcej


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved