Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij cebulę wraz z warzywami i suszonymi grzybami na oleju, a następnie dodaj mięso i przesmaż.
  2. Całość zalej wodą, by przykryła produkty i dodaj suszonego cząbru, lubczyku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Gotowe mięso z warzywami i grzybami wyjmij z wywaru i zmiel w maszynce na sitku z drobnymi oczkami.
  4. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, śmietankę i około 150 ml wywaru. Zmiksuj blenderem na gładką masę, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Do gęstej masy dodaj pokrojone śliwki, a następnie dobrze wymieszaj.
  6. Gotowy pasztet przełóż do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Ostukaj o blat foremki, by pasztet był gładki, a powietrze się wydostało.
  7. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut.
  8. Podaj pasztet z ćwikłą lub borówką.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: blaszki pasztetówki, miski, garnek, łyżki, maszynka do mielenia mięsa z drobnym sitkiem, blender, deska do krojenia, noże.

Składniki:

• 600 g krojonej w grubą kostkę łopatki wieprzowej
• 300 g krojonego w grubą kostkę podgardla wieprzowego
• 200 g krojonej w grubą kostkę wątróbki drobiowej
• 150 g krojonej w kostkę cebuli
• 100 g krojonej w grubą kostkę marchewki
• 100 g krojonej w grubą kostkę pietruszki
• 150 g krojonych w grubą kostkę suszonych śliwek
• 3 jajka
• 100 ml śmietanki 30%
• 1 łyżeczka suszonego cząbru
• 50 g suszonych grzybów
• ½ mielonej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• Sól i pieprz do smaku
• Masło do wysmarowania blaszki
• Bułka tarta do obsypania blaszki
• Olej do smażenia

 

Smakuje idealnie z winem z czerwonej lub czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved