Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe składniki na ciasto i całość wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do racuchów).

Dodaj cukier, jedną łyżkę mąki i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw rozczyn na ok. 10 minut, aby podrósł.

Gotowy rozczyn połącz z pozostałą ilością mąki, jajek, rozpuszczonym masłem i solą.

Wyrób masę na gładkie ciasto tak, aby odstawało od ręki.

Następnie przykryj je czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Gotowe, wyrośnięte ciasto gnieć jeszcze przez chwilę i uformuj bułki (wielkości tych do hamburgera).

Zagotuj wodę w garnku (przeznaczonym do gotowania na parze).

Bułki ułóż po dwie lub po jednej (w zależności od wielkości garnka) i paruj pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Gotowe bułki odstaw do ostudzenia.

Burgery:

Mięso zmiel w maszynce na grubych oczkach.

Dodaj do niego wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wyrób ręcznie.

Z tak przygotowanego mięsa uformuj okrągłe burgery (jeden powinien mieć ok. 200 g mięsa).

Gotowe burgery grilluj na patelni grillowej lub zwykłej po 3 minuty z każdej strony.

Duszone kurki i grillowane tofu:

Kurki oczyść.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle.

Dodaj posiekany czosnek oraz kurki i całość chwilę podsmaż.

Dodaj miód, sos sojowy, koperek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Wszystko wymieszaj.

Tofu pokrój na plastry (2 plastry na jednego burgera).

Grilluj na patelni z obu stron.

Składanie burgerów:

Przygotowane wcześniej parowańce przekrój na pół i grilluj na patelni (od strony krojenia), następnie wyłożyć na talerz.

Na dolnej części bułki ułóż odrobinę duszonych kurek, połóż burgera wołowego i rozłóż resztę kurek. Następnie połóż dwa plastry wędzonego tofu i odrobinę rukoli.

Całość przykryj drugą połową bułki.

Możesz wszystko spiąć długą wykałaczką, aby burger się nie rozpadł.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: garnek do gotowania na parze, miski, patelnie (może być grillowa), bawełnianą ściereczkę

Składniki:

• 500 g mąki pszennej
• 200 g mleka
• 2 jajka
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta sól
• 100 g rozpuszczonego masła
• 50 g drożdży

Składniki na burgery wołowe:

• 1 kg mięsa wołowego mielonego (najlepiej z antrykot)
• ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
• 2 ząbki czosnku startego lub wyciśniętego przez praskę
• 1 łyżeczka kolendry suszonej
•  1 łyżeczka papryki słodkiej
• sól do smaku
• ketchup 1 łyżka
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

Składniki na kurki duszone i grillowane z tofu:

• 200 g świeżych lub mrożonych kurek (można zastąpić pieczarkami)
• 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
• 1 ząbek czosnku pokrojonego w kostkę
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżka masła
• 150 g wędzonego tofu
• 100 g pomidorków koktajlowych
• świeża rukola do dekoracji

Smakuje idealnie z winem porzeczkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved