Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej do 37 stopni, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukru i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki, tj. mąkę, jajka, puree z batatów, masło i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrój kółka, nadziej je konfiturą i uformuj pączki.
- Gotowe pączki ułóż na blasze na pergaminie i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut lub do zarumienienia.
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, blacha do pieczenia, pergamin, szklanka, łyżki.
Składniki:
• ½ szklanki mleka
• 50 g drożdży
• ½ szklanki cukru
• 3 jajka
• 650 g mąki pszennej
• ½ kostki roztopionego masła
• 4 kopiaste łyżki puree z gotowanych batatów

Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments