Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do 37 stopni, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukru i wymieszaj.
  2. Dodaj pozostałe składniki, tj. mąkę, jajka, puree z batatów, masło i wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrój kółka, nadziej je konfiturą i uformuj pączki.
  5. Gotowe pączki ułóż na blasze na pergaminie i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut lub do zarumienienia.

Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, blacha do pieczenia, pergamin, szklanka, łyżki.

Składniki:

• ½ szklanki mleka
• 50 g drożdży
• ½ szklanki cukru
• 3 jajka
• 650 g mąki pszennej
• ½ kostki roztopionego masła
• 4 kopiaste łyżki puree z gotowanych batatów

 

Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved