Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko.
  2. Dodaj mąkę, jajko, roztopione masło lub olej oraz szczyptę soli.
  3. Wszystko wymieszaj rózgą lub mikserem na gładką masę.
  4. Gdy wszystkie składniki będą już połączone, dodaj ugotowaną kaszę.
  5. Tak przygotowane ciasto odstaw na 50 minut.
  6. Następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak, aby z obu stron były rumiane.

Nadzienie:

  1. Cebule i czosnek zeszklij na maśle.
  2. Dodaj kurki i chwilę podsmaż, następnie dodaj rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego koziego sera.
  3. Duś, aż śmietanka się zredukuje.
  4. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Formowanie naleśników:

  1. Na każdy naleśnik połóż nadzienie i zwiń w rulon.
  2. Na wierzchu ułóż pozostały kozi ser i zapiecz w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180°C), aż ser się rozpuści i zrumieni.
  3. Naleśniki przed podaniem polej syropem klonowym.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię

Składniki:

• 100 g mąki gryczanej
• 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
• sól do smaku
• 300 ml mleka
• 30 g roztopionego masła lub oleju
• jajko

Składniki na nadzienie:

• 500 g mrożonych liści szpinaku
• 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
• 200 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 3 ząbki czosnku (posiekanego)
• 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
• 100 ml śmietanki 30%
• sól i pieprz do smaku
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• syrop klonowy do polania naleśników
• 100 g masła

 

Smakuje idealnie z winem o smaku czerwonej porzeczki
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved