Sposób przygotowania:
- Do miski wlej mleko.
- Dodaj mąkę, jajko, roztopione masło lub olej oraz szczyptę soli.
- Wszystko wymieszaj rózgą lub mikserem na gładką masę.
- Gdy wszystkie składniki będą już połączone, dodaj ugotowaną kaszę.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 50 minut.
- Następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak, aby z obu stron były rumiane.
Nadzienie:
- Cebule i czosnek zeszklij na maśle.
- Dodaj kurki i chwilę podsmaż, następnie dodaj rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego koziego sera.
- Duś, aż śmietanka się zredukuje.
- Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formowanie naleśników:
- Na każdy naleśnik połóż nadzienie i zwiń w rulon.
- Na wierzchu ułóż pozostały kozi ser i zapiecz w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180°C), aż ser się rozpuści i zrumieni.
- Naleśniki przed podaniem polej syropem klonowym.



Autor: Marcin Sikora
Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię
Składniki:
• 100 g mąki gryczanej
• 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
• sól do smaku
• 300 ml mleka
• 30 g roztopionego masła lub oleju
• jajko
Składniki na nadzienie:
• 500 g mrożonych liści szpinaku
• 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
• 200 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 3 ząbki czosnku (posiekanego)
• 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
• 100 ml śmietanki 30%
• sól i pieprz do smaku
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• syrop klonowy do polania naleśników
• 100 g masła



Smakuje idealnie z winem o smaku czerwonej porzeczki
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments