1. Bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, ułóż na ręczniku papierowym, posól i odstaw na około 10 minut tak, by puścił sok, a następnie osusz.
  2. Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
  3. Warzywa skrop delikatnie olejem i grilluj na rozgrzanej patelni, a następnie odstaw na bok.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso i podsmaż.
  5. Do mięsa dodaj passatę pomidorową, kmin rzymski, cynamon, sól, pieprz i cukier do smaku, a następnie duś przez około 10 minut, by sos się zagęścił.
  6. Rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku i mieszaj aż do zagęszczenia sosu.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem.
  8. Ziemniaki rozłóż tak, by przykryły cały spód. Posmaruj je delikatnie beszamelem i rozłóż duszone mięso. Na mięso rozłóż bakłażany i posmaruj je pozostałym beszamelem.
  9. Całość posyp mozzarellą i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, noże, głęboka patelnia, garnki, łyżki, większe sufletówki lub naczynie żaroodporne.

Składniki:

• 1 bakłażan
• 3 średnie obrane ziemniaki
• 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
• 120 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 3 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
• 3 łyżki mąki pszennej
• 80 g masła
• 150 ml passaty pomidorowej
• 400 ml mleka
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• Sól i pieprz do smaku
• 150 g tartej mozzarelli
• Cukier do smaku

 

Smakuje idealnie z winem wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved