Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Do wymieszanych składników dodaj starte na tarce masło i pozostałe składniki, a następnie zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
- Upieczone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi i ostudź.
- Połącz ze sobą składniki do przygotowania masy kajmakowej.
- Gotową masą posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj wedle uznania
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: wałek do ciasta, miski, łyżki, sitko, szklanka, blaszak do pieczenia prostokątna lub okrągła o średnicy 30 cm , stolnica.
Składniki na ciasto:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki orkiszowej
• 180 g masła
• ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 3 żółtka
• 100 g cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
• 3 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania ciasta po upieczeniu
• Orzeszki solone i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
Składniki na masę kajmakową:
• 600 g masy kajmakowej
• 100 g krojonych orzechów laskowych
• 60 g suszonej żurawiny
• 60 g rodzynek
• 60 g posiekanych orzechów nerkowca
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego



Smakuje idealnie z winem lodowym lub Rose z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments