Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  2. Do wymieszanych składników dodaj starte na tarce masło i pozostałe składniki, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po wyjęciu ciasta, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
  7. Upieczone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi i ostudź.
  8. Połącz ze sobą składniki do przygotowania masy kajmakowej.
  9. Gotową masą posmaruj ostudzone ciasto i udekoruj wedle uznania

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: wałek do ciasta, miski, łyżki, sitko, szklanka, blaszak do pieczenia prostokątna lub okrągła o średnicy 30 cm , stolnica.

Składniki na ciasto:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki orkiszowej
• 180 g masła
• ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 3 żółtka
• 100 g cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
• 3 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania ciasta po upieczeniu
• Orzeszki solone i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji

Składniki na masę kajmakową:

• 600 g masy kajmakowej
• 100 g krojonych orzechów laskowych
• 60 g suszonej żurawiny
• 60 g rodzynek
• 60 g posiekanych orzechów nerkowca
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

 

Smakuje idealnie z winem lodowym lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved