Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski, dodać żółtko, musztardę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko ubić przy pomocy miksera na jasny krem. Ubijając dodawać olej (początkowo kroplami, następnie cienkim strumieniem). Na koniec dodać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić.

Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie pierścienie. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w półpierścienie. Pietruszkę umyć, osuszyć, zerwać listki i posiekać. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać z sokiem z limonki, olejem i doprawiać solą oraz pieprzem.

Krewetki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż od głowy do ogona i usunąć jelito.

Na krewetkach rozłożyć marynatę, odstawić na 15 min, a następnie grillować przez 6-8 min.

Podawać z pozostałą marynatą i sosem aioli oraz odpowiednio schłodzonym winem gruszkowym Winiarni Zamojskiej.

Czas przygotowania: 40 min
Czas grillowania: 8 min
Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

Do Aioli:
6 ząbków świeżego czosnku
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny

Do marynaty:
2 dymki
¼ ogórka
2 garście natki pietruszki
1 zielona papryczka chili
2 łyżki soku z limonki
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz

16 królewskich krewetek

 

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved