Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak, rukolę, czosnek, bazylię, orzechy laskowe i sól wrzuć do miski, a następnie zmiksuj blenderem. Dodaj oliwy z oliwek i ponownie zblenduj składniki.
  2. Oczyść filet ze skóry oraz pozostałych ości i podziel go na porcję. Każdą z nich posmaruj odrobiną pesto i obtocz w maku.
  3. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  4. Ułóż filety na posmarowanej oliwą patelni i smaż z każdej strony przez około 3 minuty na małym ogniu, by mak się nie spalił.
  5. Nie przelewaj zimną wodą ugotowanego makaronu. Wymieszaj go dokładnie z pesto.
  6. Makaron podawaj z filetem z pstrąga łososiowego.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: deska do krojenia, garnek do gotowania makaronu, patelnia teflonowa, miski, blender, noże, łyżki.

Składniki:

• 500 g makaronu spaghetti
• 100 g świeżego szpinaku
• 50 g świeżej rukoli
• 2 łyżki orzechów laskowych
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• mak do obtoczenia ryby
• 120 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych w oleju
• 150 ml oleju rzepakowego
• 750 g fileta pstrąga łososiowego
• 50 g świeżej bazylii

 

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved