Sposób przygotowania:
- Surowe żeberka pokrój na części, opłucz, zalej zimną wodą i dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Cebulę boczek podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmaż.
- Wywar przecedź, dodaj do niego podsmażone warzywa z boczkiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielone na porcje wędzone żeberka oraz suszone grzyby.
- Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną (i jeśli to potrzebne – wodę) i gotuj dalej przez ok. 25 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i mielonym kminkiem.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, nóż jarzyniak, sitko, łyżka, łyżki, garnek (ok. 5 litrów), patelnia
Składniki:
• 200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
• 150 g pokrojonej w kostkę marchewki
• 150 g pokrojonej w kostkę pietruszki
• 500 g obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
• 500 g wieprzowych żeberek wędzonych
• 500 g surowych żeberek wędzonych
• 400 g kapusty kiszonej
• 3 liście laurowe
• 3 ząbki czosnku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 łyżeczki kminku niemielonego
• 1 łyżeczka mielonego kminku
• Sól, pieprz, majeranek i suszony lubczyk do smaku
• 3 grzyby suszone
• olej do smażenia
• 2,5 l wody

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka
z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments