Sposób przygotowania:

  1. Surowe żeberka pokrój na części, opłucz, zalej zimną wodą i dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  2. Cebulę boczek podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmaż.
  3. Wywar przecedź, dodaj do niego podsmażone warzywa z boczkiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielone na porcje wędzone żeberka oraz suszone grzyby.
  4.  Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  5.  Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną (i jeśli to potrzebne – wodę) i gotuj dalej przez ok. 25 minut.
  6. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i mielonym kminkiem.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 120 minut 
Poziom trudności:  średni
Przygotuj: deska do krojenia, nóż do krojenia, nóż jarzyniak, sitko, łyżka, łyżki, garnek (ok. 5 litrów), patelnia

Składniki:

• 200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
• 150 g pokrojonej w kostkę marchewki
• 150 g pokrojonej w kostkę pietruszki
• 500 g obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
• 500 g wieprzowych żeberek wędzonych
• 500 g surowych żeberek wędzonych
• 400 g kapusty kiszonej
• 3 liście laurowe
• 3 ząbki czosnku
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 łyżeczki kminku niemielonego
• 1 łyżeczka mielonego kminku
• Sól, pieprz, majeranek i suszony lubczyk do smaku
• 3 grzyby suszone
• olej do smażenia
• 2,5 l wody

 

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka

z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved