Sposób wykonania:

 

Ciasto:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
  2. Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
  2. Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
  4. Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
  5. Na samym końcu ostudź farsz.

 

Formowanie kulebiaka:

  1. Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
  2. Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
  3. Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

 

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt:  miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 30 g świeżych drożdży

Farsz:

  • 300 g białej, szatkowanej kapusty
  • 100 g tartej na grubych oczkach marchewki
  • 100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ suszonego lubczyku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 8 szt. gotowanych jajek
  • 80 g krojonej w kostkę cebul
  • 2 łyżki tartego chrzanu

 

Smakuje idealnie z winem lekka czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

Sposób wykonania pork steak: 

  1. Wszystkie składniki oprócz karkówki umieść w misce i dobrze wymieszaj. 
  2. Karkówkę oprósz solą z obu stron. Następnie wymaceruj w misce w powstałej marynacie. Na koniec odstaw mięso na 24 godziny do lodówki. 
  3. Po upływie doby wyciągnij karkówkę z lodówki i grilluj ją po trzy minuty z każdej strony. 

 

Sposób wykonania pieczonych batatów z selerem: 

  1. Pokrojone warzywa umieścić w misce i dodaj miód, posiekany czosnek, rozmaryn, chili i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie wlej olej i powtórnie wymieszaj.  
  2. Gotowe warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, połóż na wierzchu masło i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 35 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać składniki.  

 

Sposób wykonania konfitury z czerwonej cebuli: 

  1.  W rondelku podgrzej miód, a następnie karmelizuj w nim cebulę około 2 minuty. Nie zapomnij o mieszaniu.  
  2.  Do gotowej cebuli dodaj posiekane chili, sos sojowy, krem balsamiczny i wino. Następnie wszystkie składniki duś na wolnym ogniu, aż   cebula zmięknie, a konfitura zgęstnieje. 

  

Sposób serwowania: 

  1.  Na upieczone bataty ułóż grillowaną karkówkę, na karkówce odrobinę konfitury i posyp np. startym oscypkiem. 
  2.  Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni. 

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved