Sposób wykonania krewetek:
- Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
- Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
- Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
- Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
- Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
- Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.
Sposób wykonania chipsów z chorizo:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
- Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
- Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.
Sposób wykonania boczniaków:
- Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski
Składniki:
- 500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
- 500 g krojonych pomidorów pelati
- 100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
- 100 g cebuli krojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
- 20 plastrów chorizo
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i cukier do smaku
- ½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g pokrojonych boczniaków
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
- 2 jajka
- olej do smażenia

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments