Sposób wykonania krewetek:

 

  1. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
  3. Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
  4. Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
  5. Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
  6. Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.

Sposób wykonania chipsów z chorizo: 

 

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
  3. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
  4. Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.

Sposób wykonania boczniaków: 

 

  1. Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. 
  2. Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.

Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy 
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski

Składniki:

  • 500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
  • 500 g krojonych pomidorów pelati
  • 100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
  • 100 g cebuli krojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
  • 20 plastrów chorizo
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i cukier do smaku
  • ½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g pokrojonych boczniaków
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

 

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved