Sposób przygotowania:

  1. Opłukaj krewetki i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Z pozostałych składników na krewetki w cieście gryczanym przygotuj ciasto i odstaw na 10 minut.
  3. Krewetki obtocz w cieście i usmaż na głębokim oleju do zarumienienia.
  4. Mango, awokado i jabłko pokrój w drobną kostkę, dodaj czosnek, imbir i pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj.
  5. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
  6. Usmażone krewetki podaj z sałatką.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deska do krojenia, miski, łyżki, rondelek do smażenia, rózga.

Składniki na krewetki w cieście gryczanym:

• 500 g krewetek gotowanych obranych z ogonkiem 16/20
• 2 ząbki obranego czosnku (pokrojony w drobną kostkę)
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 150 g mąki gryczanej
• 50 g mąki pszennej
• 1 jajko
• ok. 100 ml mleka
• sól do smaku
• olej do smażenia

Składniki na sałatkę z mango, awokado i zielonego jabłka:

• 1 mango
• 1/2 awokado
• 1/2 zielonego jabłka
• 2 ząbki obranego czosnku
• 1 łyżeczka świeżego imbiru (pokrojony w drobną kostkę)
• 1/2 łyżeczki świeżej papryki chili (pokrojona w drobną kostkę)
• 2 łyżki sosu teriyaki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• Cukier i sól do smaku

 

Smakuje idealnie z winem gruszka lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved