Sposób przygotowania:
- Opłukaj krewetki i osusz na ręczniku papierowym.
- Z pozostałych składników na krewetki w cieście gryczanym przygotuj ciasto i odstaw na 10 minut.
- Krewetki obtocz w cieście i usmaż na głębokim oleju do zarumienienia.
- Mango, awokado i jabłko pokrój w drobną kostkę, dodaj czosnek, imbir i pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
- Usmażone krewetki podaj z sałatką.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: deska do krojenia, miski, łyżki, rondelek do smażenia, rózga.
Składniki na krewetki w cieście gryczanym:
• 500 g krewetek gotowanych obranych z ogonkiem 16/20
• 2 ząbki obranego czosnku (pokrojony w drobną kostkę)
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 150 g mąki gryczanej
• 50 g mąki pszennej
• 1 jajko
• ok. 100 ml mleka
• sól do smaku
• olej do smażenia
Składniki na sałatkę z mango, awokado i zielonego jabłka:
• 1 mango
• 1/2 awokado
• 1/2 zielonego jabłka
• 2 ząbki obranego czosnku
• 1 łyżeczka świeżego imbiru (pokrojony w drobną kostkę)
• 1/2 łyżeczki świeżej papryki chili (pokrojona w drobną kostkę)
• 2 łyżki sosu teriyaki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• Cukier i sól do smaku



Smakuje idealnie z winem gruszka lub Rose z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments