Sposób przygotowania:
- Obierz bób z łupinek.
- Ugotuj bób do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
- Ugotowany i ostudzony bób zmiel na maszynce do mięsa na drobnym sitku lub zblenduj blenderem.
- Do zmielonego bobu dodaj mąkę, jajko, 1 łyżkę koperku, starty oscypek, a następnie wyrób ciasto.
- Z gotowego ciasta formuj kopytka, a następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Zeszklij cebulę na oleju, dodaj oczyszczone pędzelkiem kurki (nie myj ich!) i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smaż przez około 5 minut, a pod koniec dodaj zimne masło.
- Ugotowane kopytka połącz z kurkami.
- Podawaj ze startym oscypkiem i winem Rose Winiarni Zamojskiej.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, łyżki, stolnica, miski, maszynka do mielenia lub blender, nóż, patelnie, łyżka cedzakowa, tarka, pędzelek.
Składniki:
• 500 g świeżego bobu
• 150 g świeżych kurek
• 100 g krojonej w kostkę cebuli
• 400 g mąki pszennej
• 100 g tartego na dużych oczkach oscypka (można zastąpić roladą ustrzycką)
• 50 g masła
• 3 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• Sól, cukier i pieprz do smaku



Smakuje idealnie z winem Rose z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments