Sposób przygotowania:

  1. Obierz bób z łupinek.
  2. Ugotuj bób do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  3. Ugotowany i ostudzony bób zmiel na maszynce do mięsa na drobnym sitku lub zblenduj blenderem.
  4. Do zmielonego bobu dodaj mąkę, jajko, 1 łyżkę koperku, starty oscypek, a następnie wyrób ciasto.
  5. Z gotowego ciasta formuj kopytka, a następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj oczyszczone pędzelkiem kurki (nie myj ich!) i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Smaż przez około 5 minut, a pod koniec dodaj zimne masło.
  8. Ugotowane kopytka połącz z kurkami.
  9. Podawaj ze startym oscypkiem i winem Rose Winiarni Zamojskiej.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, łyżki, stolnica, miski, maszynka do mielenia lub blender, nóż, patelnie, łyżka cedzakowa, tarka, pędzelek.

Składniki:

• 500 g świeżego bobu
• 150 g świeżych kurek
• 100 g krojonej w kostkę cebuli
• 400 g mąki pszennej
• 100 g tartego na dużych oczkach oscypka (można zastąpić roladą ustrzycką)
• 50 g masła
• 3 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
• 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• Sól, cukier i pieprz do smaku

 

Smakuje idealnie z winem Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved