1. Ziemniaki obierz i podziel na dwie części.
  2. Jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę. 
  3. Drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi).
  4. Ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części.
  5. Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody.
  6. Wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć ją do wrzątku, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę).
  7. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki.
  8. Łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami.
  9. Ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką.
  10. Placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt.
  11. Kartacze gotuj patiami w osolonej wodzie na bardzo małym ogniu.
  12. Wyjmij kartacze ok. 6 minut od wypłynięcia.  
  13. Gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśną śmietaną.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarka, obieraczka do warzyw, nóż, garnek, praska do ziemniaków lub tłuczek, gaza lub drobne sitko, miski, deska do krojenia, łyżka cedzakowa, łyżka drewniana

Składniki:

• 1 mączyste ziemniaki
• 2 cebulę
• 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 ząbki czosnku
• smalec lub olej do smażenia
• ½ lubczyku suszonego
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku

 

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved