- Ziemniaki obierz i podziel na dwie części.
- Jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę.
- Drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi).
- Ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części.
- Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody.
- Wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć ją do wrzątku, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę).
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki.
- Łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami.
- Ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką.
- Placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt.
- Kartacze gotuj patiami w osolonej wodzie na bardzo małym ogniu.
- Wyjmij kartacze ok. 6 minut od wypłynięcia.
- Gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśną śmietaną.



Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarka, obieraczka do warzyw, nóż, garnek, praska do ziemniaków lub tłuczek, gaza lub drobne sitko, miski, deska do krojenia, łyżka cedzakowa, łyżka drewniana
Składniki:
• 1 mączyste ziemniaki
• 2 cebulę
• 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 ząbki czosnku
• smalec lub olej do smażenia
• ½ lubczyku suszonego
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku



Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments