Sposób przygotowania:

Kaczka:

Pierwszą kaczkę wytrybuj z kości, tak aby skóra pozostała cała, mięso wyluzuj od kości i posiekaj, skórę dopraw solą i pieprzem.

Z drugiej kaczki wyluzuj mięso, a potem posiekaj je i dodaj do reszty mięsa.

Suszone śliwki posiekaj i razem z mieszanką studencką podpraż przez chwilę na patelni, następnie ostudź i dodaj do mięsa.

Mięso dopraw do smaku przyprawami, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, a także jajka. Ze składników wyrób masę.

Przygotowaną masą nafaszeruj doprawioną skórę i uformuj kaczkę.

Na uformowaną kształtną kaczkę połóż masło w kawałkach, gałązki rozmarynu oraz pokrojoną pomarańczę, piecz w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę masłem.

Sodziaki:

Mąkę połącz z sodą, dodaj kefir i jajka, następnie wyrób ciasto, doprawiając je do smaku solą i cukrem.

Smaż placki na rozgrzanym maśle lub oleju.

Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.

Sos, podanie:

Miód karmelizuj przez chwilę na patelni.

Następnie dodaj do miodu posiekane suszone śliwki oraz węgierki i rozmaryn, podduś przez chwilę i zalej czerwonym winem, octem jabłkowym i sosem z kaczki.

Całość redukuj do konsystencji sosu, a pod koniec dodaj zimne masło.

Kaczkę podaj z placuszkami na sodzie i sosem śliwkowym.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: trudny
Przygotuj: patelnie, garnek, pergamin, łyżki, naczynie żaroodporne, rózgę, nóż

Składniki:

• 2 kaczki
• 0,2 suszonych śliwek
• 0,15 kg mieszanki studenckiej
• sól i pieprz do smaku
• majeranek do smaku
• 3 ząbki czosnku
• cząber mielony do smaku
• 1 łyżeczka świeżego, siekanego rozmarynu
• 2 jajka
• 0,5 kg masła
• 1 pomarańcza

Składniki na sodziaki:

• 0,25 l kefiru
• 1 łyżeczka sody
• 1 jajko
• 0,3 kg mąki
• sól i cukier do smaku
• olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos:

• 0,1 kg śliwek suszonych
• 4 śliwki węgierki
• 1 łyżki zimnego masła
• 1,5 łyżki miodu gryczanego
• 0,05 l octu jabłkowego
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 0,15 l wina czerwonego
• 2 łyżki sosu z pieczonej kaczki

 

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved