Sposób przygotowania:

Kaczka:

Pierwszą kaczkę wytrybuj z kości, tak aby skóra pozostała cała, mięso wyluzuj od kości i posiekaj, skórę dopraw solą i pieprzem.

Z drugiej kaczki wyluzuj mięso, a potem posiekaj je i dodaj do reszty mięsa.

Suszone śliwki posiekaj i razem z mieszanką studencką podpraż przez chwilę na patelni, następnie ostudź i dodaj do mięsa.

Mięso dopraw do smaku przyprawami, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, a także jajka. Ze składników wyrób masę.

Przygotowaną masą nafaszeruj doprawioną skórę i uformuj kaczkę.

Na uformowaną kształtną kaczkę połóż masło w kawałkach, gałązki rozmarynu oraz pokrojoną pomarańczę, piecz w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę masłem.

Sodziaki:

Mąkę połącz z sodą, dodaj kefir i jajka, następnie wyrób ciasto, doprawiając je do smaku solą i cukrem.

Smaż placki na rozgrzanym maśle lub oleju.

Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.

Sos, podanie:

Miód karmelizuj przez chwilę na patelni.

Następnie dodaj do miodu posiekane suszone śliwki oraz węgierki i rozmaryn, podduś przez chwilę i zalej czerwonym winem, octem jabłkowym i sosem z kaczki.

Całość redukuj do konsystencji sosu, a pod koniec dodaj zimne masło.

Kaczkę podaj z placuszkami na sodzie i sosem śliwkowym.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: trudny
Przygotuj: patelnie, garnek, pergamin, łyżki, naczynie żaroodporne, rózgę, nóż

Składniki:

• 2 kaczki
• 0,2 suszonych śliwek
• 0,15 kg mieszanki studenckiej
• sól i pieprz do smaku
• majeranek do smaku
• 3 ząbki czosnku
• cząber mielony do smaku
• 1 łyżeczka świeżego, siekanego rozmarynu
• 2 jajka
• 0,5 kg masła
• 1 pomarańcza

Składniki na sodziaki:

• 0,25 l kefiru
• 1 łyżeczka sody
• 1 jajko
• 0,3 kg mąki
• sól i cukier do smaku
• olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Składniki na sos:

• 0,1 kg śliwek suszonych
• 4 śliwki węgierki
• 1 łyżki zimnego masła
• 1,5 łyżki miodu gryczanego
• 0,05 l octu jabłkowego
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 0,15 l wina czerwonego
• 2 łyżki sosu z pieczonej kaczki

 

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Historia Winnicy Dworu Sanna

Kiedy nie wiadomo od czego zacząć, to najlepiej zacząć od początku. Zacznijmy więc od historii rodziny Świadów, która kupiła upadający dwór za 4 tysiące rubli i rozpoczęła pracę nad jego rewitalizacją. Szło doskonale i po 1900 ich niezwykłą gospodarność oraz... Czytaj więcej

Jak dobrać ser do wina?

Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak... Czytaj więcej


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved