Sposób przygotowania:

  1. Opłucz kaczkę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki wrzuć czosnek, sól, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, olej i zmiksuj wszystko na gładką pastę, a następnie dodaj suszone zioła.
  3. Pozostałe pomarańcze oraz jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Do owoców dodaj odrobinę pasty i wymieszaj.
  4. Pozostałą pastą dokładnie nasmaruj kaczkę w środku i na zewnątrz.
  5. Do środka kaczki włóż pokrojone owoce, a te, które się nie zmieszczą, ułóż na niej. Gotową kaczkę włóż na 24 godziny do lodówki.
  6. Przed upieczeniem kaczki ułóż na niej świeży tymianek i masło. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz kaczkę przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni (wcześniej studząc piekarnik) i przez 2 godziny piecz na najniższej półce w piekarniku, polewając kaczkę powstałym sosem. Jeśli kaczka podczas pieczenia będzie się bardzo rumienić, przykryj ją folią aluminiową.

Czas przygotowania: ok. 180 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: naczynie żaroodporne, miski, deska do krojenia, noże, łyżki, blender.

Składniki:

• Ok. 2,3 kg surowej świeżej kaczki bez podrobów
• 3 pomarańcze
• 3 świeże jabłka
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 1 łyżeczka mielonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• ½ łyżeczki soli
• 5 ząbków obranego czosnku
• 80 ml oleju
• 100 g masła
• ½ łyżeczki suszonego cząbru
• 100 g suszonej żurawiny

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved