1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
  4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
  5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
  6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
  8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
  9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
  10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

NA CIASTO:

  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,100 kg masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 0,10 kg cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody

NA BEZĘ:

  • 4 białka z jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • ½ łyżeczki octu
  • szczyptę soli

 

Smakuje idealnie z winem lodowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved