Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Cebulę pokrój w piórka.

Miód rozgrzej na patelni i wrzuć do niego cebulę i karmelizuj przez ok. 3 minuty.

Do skarmelizowanej cebuli dodaj ocet i ok. 80 ml wody, następnie duś, aż cebula lekko zmięknie i odparuje woda.

Pod koniec duszenia cebuli, dodaj łyżeczkę masła i karmelizuj przez ok. 2 minuty.

Chleb posmaruj masłem i rozłóż na blaszce, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 4 minuty.

Na zapieczonym chlebie ułóż cebulę oraz plastry sera i piecz, aż ser się rozpuści.

Na gotowe grzanki połóż powidła śliwkowe.

Autor: Marcin Sikora

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Przygotuj: blachę do pieczenia , papier do pieczenia, patelnię, deskę do krojenia, nóż

Składniki:

• 8 kromek chleba razowego z ziarnami
• 3 średniej wielkości cebule
• 3 łyżeczki miodu
• 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
• 1 łyżeczka masła, dodatkowo masło do posmarowania chleba
• 8 plasterków oscypka lub rolady ustrzyckiej
• 8 łyżeczek powideł śliwkowych

 

Smakuje idealnie z winem rose
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved