Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wlej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj grzyby i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj lubczyk i majeranek.
  3. Ugotowaną kaszę połącz z podsmażonymi grzybami, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  4. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i zawiń je, formując gołąbki.
  5. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej wywarem warzywnym i, w przypadku, gdy użyłeś blanszowanych liści, sokiem z kiszonej kapusty lub ogórków. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gołąbki przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 50 minut.
  7. Upieczone gołąbki podawaj z olejem lnianym lub rzepakowym tłoczonym na zimno albo z prażoną cebulą.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżki, naczynie żaroodporne.

Składniki:

• 250 g ugotowanej w 80% kaszy gryczanej palonej
• 15 liści kiszonej kapusty lub blanszowanych liści kapusty białej
• 150 g pokrojonej w kostkę cebuli
• 2 ząbki pokrojonego w kostkę czosnku
• 200 g pokrojonych w kostkę borowików lub pieczarek czy ugotowanych suszonych grzybów
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• ½ suszonego majeranku
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 600 ml wywaru warzywnego
• 300 ml kwasu z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (tylko, gdy użyjesz blanszowanych liści, a nie kiszonych)
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• Olej do smażenia
• Sól i pieprz do smaku
• Olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno do polania gotowych gołąbków

 

Smakuje idealnie z winem Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved