Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone mięso zamarynuj w odrobinie soli i łyżeczce słodkiej papryki.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni, dodaj mięso i przesmaż. Następnie mięso wraz z cebulą i czosnkiem przełóż do garnka.
  3. Na patelni przesmaż boczek, kiełbasę i dodaj je do mięsa. Całość zalej wodą, tak by przykryła zawartość garnka.
  4. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, lubczyk i majeranek.
  6. Z masła, słodkiej papryki i mąki przygotuj zasmażkę, którą dodaj do forszmaku.
  7. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  8. Forszmak podawaj z kwaśną śmietaną.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 160 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: garnek z pokrywką, głęboka patelnia, deska do krojenia, łyżki, noże, mała patelnia.

Składniki:

• 500 g krojonej w paski wołowiny extra (lub karkówki wieprzowej)
• 200 g krojonej w paski kiełbasy wędzonej
• 200 g krojonego w paski wędzonego boczku
• 200 g krojonego w paski ogórka kiszonego
• 3 ząbki pokrojonego w drobną kostkę czosnku
• 150 g krojonej w piórka cebuli
• 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki czerwonej
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• Sól, cukier i pieprz do smaku
• Olej do smażenia
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżka masła
• ½ łyżki mąki

 

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved