Sposób przygotowania:

  1.  Warzywa obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok.
  2. Wywar przecedź i zalej nim obgotowane flaki, następnie gotuj do miękkości.
  3. Gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, zielony groszek i gotuj dalej przez ok. 10 minut.
  4.  Dodaj koncentrat pomidorowy, gałkę muszkatołową, mielony kminek, suszony lubczyk, imbir i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  5.  Masło rozpuść na patelni, dodaj do niego słodką paprykę i smaż przez ok. 10 sekund.
  6.  Zalej paprykę wywarem z zupy, gotuj przez 2 minuty i dodaj do flaków.
  7. Na koniec dodaj roztarty w rękach majeranek i zasmażkę (wedle uznania).
  8.  Gotowe flaki zaserwuj z posiekaną natką pietruszki i bułką.

 

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj: garnek, patelnię, łyżki 

Składniki:

• 1 kg flaków wołowych (pokrojonych oraz obgotowanych)
• 0,5 kg kości wołowych lub wieprzowych
• 2 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 1 marchewka
• 1 większa pietruszka
• 1/2 selera
• 0,2 kg groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1/3 łyżeczki mielonego kminku
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka masła
• Do zagęszczenia: zasmażka z mąki i smalcu

 

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved