Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do miski i zagnieć je na gładkie jednolite ciasto.
  2. Przykryj ciasto i odstaw je na około 15 minut.
  3. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój paski o długości około 10 cm i szerokości około 4 cm.
  4. Na każdym z pasków zrób nacięcie i przepleć w kształt faworka.
  5. Usmaż na rozgrzanym oleju.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: głęboka patelnia, stolnica, wałek, miska, łyżka cedzakowa, szczypce, łyżki, szklanka, łyżeczki

Składniki:

• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki miękkiego masła
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 4 łyżki cukru pudru
• 5 żółtek
• 1 łyżka rumu lub spirytusu
• 1 łyżeczka cukru cytrynowego
• 1 łyżeczka cukru z wanilią
• 2 łyżki suchego mielonego maku
• Olej do smażenia

 

Smakuje idealnie z winem gruszka lub Rose z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved