Sposób przygotowania:
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawy, czosnek i zamieszaj.
- Dodaj roztopione masło.
- Gotowe ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Schab oczyść z błon, rozkrój na kształt prostokąta, a następnie poklep delikatnie tłuczkiem do mięsa, by brzegi były bardziej rozklepane niż środek.
- Schab dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i pokrojonym czosnkiem.
- Na połowie masła zeszklij cebulę, a następnie dodaj pora, pieczarki, śliwki i podsmaż chwilę. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a pod koniec smażenia dodaj żelatynę.
- Zamieszaj, wystudź i dodaj natkę z pietruszki.
- Na środku schabu rozłóż farsz i zwiń w roladę, zawiązując sznurkiem.
- Roladę ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym.
- Na schab dodaj pozostałe masło.
- Piecz w rozgrzanym do 140 stopni piekarniku przez ok. 40 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj:deska do krojenia, tłuczek do mięsa, naczynie żaroodporne, łyżki, patelnia, nóż, sznurek do wiązania.
Składniki na schab:
• 600 g schabu bez kości
• 200 g białej części pora krojonej w plastry
• 150 g pieczarek krojonych w plastry
• 150 g suszonych śliwek
• 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 100 g krojonej w kostkę cebuli
• Sól i czarny pieprz do smaku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 100 g masła
• ½ łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
Składniki na pieczone ziemniaki:
• 800 g obranych i pokrojonych ziemniaków
• 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka kminku
• Sól do smaku
• 80 g roztopionego masła

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments