Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki włóż do miski, dodaj przyprawy, czosnek i zamieszaj.
  2. Dodaj roztopione masło.
  3. Gotowe ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Schab oczyść z błon, rozkrój na kształt prostokąta, a następnie poklep delikatnie tłuczkiem do mięsa, by brzegi były bardziej rozklepane niż środek.
  5. Schab dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i pokrojonym czosnkiem.
  6. Na połowie masła zeszklij cebulę, a następnie dodaj pora, pieczarki, śliwki i podsmaż chwilę. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a pod koniec smażenia dodaj żelatynę.
  7. Zamieszaj, wystudź i dodaj natkę z pietruszki.
  8. Na środku schabu rozłóż farsz i zwiń w roladę, zawiązując sznurkiem.
  9. Roladę ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym.
  10. Na schab dodaj pozostałe masło.
  11. Piecz w rozgrzanym do 140 stopni piekarniku przez ok. 40 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: średni
Przygotuj:deska do krojenia, tłuczek do mięsa, naczynie żaroodporne, łyżki, patelnia, nóż, sznurek do wiązania.

Składniki na schab:

• 600 g schabu bez kości
• 200 g białej części pora krojonej w plastry
• 150 g pieczarek krojonych w plastry
• 150 g suszonych śliwek
• 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 100 g krojonej w kostkę cebuli
• Sól i czarny pieprz do smaku
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 100 g masła
• ½ łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Składniki na pieczone ziemniaki:

• 800 g obranych i pokrojonych ziemniaków
• 3 ząbki krojonego w drobną kostkę czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka kminku
• Sól do smaku
• 80 g roztopionego masła

 

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved