Sposób wykonania eklerów:
- Zagotuj wodę z masłem do momentu rozpuszczenia. Następnie dodaj mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita masa, która odstaje od brzegów garnka.
- Wystudź gotową masę.
- Miksuj ostudzoną masę na wolnych obrotach, pojedynczo dodając jajka. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Wyciskaj eklery w formie pasków przez worek cukierniczy. Ważne jest, aby zachować odstęp 2 cm między eklerami (ciasto urośnie podczas pieczenia).
- Piecz eklery w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut bez użycia termoobiegu. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.
- Po upieczeniu, odstaw eklery do ostygnięcia.
Sposób wykonania palonej białej czekolady:
- Rozłóż pokruszoną białą czekoladę na pergaminie na blaszcze do pieczenia.
- Piecz czekoladę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż czekolada zacznie brązowieć.
- Następnie wyjmij czekoladę i rozkrusz ją na kruszonkę za pomocą widelca lub łyżki. Ostudź.
Sposób wykonania kremu:
- Ubij śmietankę mikserem, a następnie, mieszając na wolnych obrotach, dodawaj stopniowo serek Philadelfia.
- Pod koniec, ciągle mieszając, dodaj cukier z wanilią, ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę i połowę palonej białej czekolady.
- Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut.
Formowanie eklerów:
- Przekrój eklery wzdłuż na pół, a następnie nałóż krem. Na koniec udekoruj je truskawkami.
Podawaj eklery ze schłodzonym winem Musująca gruszka Winiarni Zamojskiej.
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blaszka do pieczenia, pergamin, mikser, miski, łyżki, worek cukierniczy, nóż, łopatka silikonowa, garnek, szklanka, talerze, łyżka drewniana
Składniki:
Składniki na ciasto na eklery:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 4 jajka
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka Philadelfia
- 1 łyżka cukru z wanilią luz ze skórką z cytryny
- 100 g rozpuszczonej białej czekolady
- truskawki do dekoracji
Składniki na paloną białą czekoladę:
- 150 g pokruszonej białej czekolady

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments