Sposób wykonania eklerów:

 

  1. Zagotuj wodę z masłem do momentu rozpuszczenia. Następnie dodaj mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita masa, która odstaje od brzegów garnka.
  2. Wystudź gotową masę.
  3. Miksuj ostudzoną masę na wolnych obrotach, pojedynczo dodając jajka. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  5. Wyciskaj eklery w formie pasków przez worek cukierniczy. Ważne jest, aby zachować odstęp 2 cm między eklerami (ciasto urośnie podczas pieczenia).
  6. Piecz eklery w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut bez użycia termoobiegu. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie.
  7. Po upieczeniu, odstaw eklery do ostygnięcia.

 

Sposób wykonania palonej białej czekolady:

 

  1. Rozłóż pokruszoną białą czekoladę na pergaminie na blaszcze do pieczenia.
  2. Piecz czekoladę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż czekolada zacznie brązowieć.
  3. Następnie wyjmij czekoladę i rozkrusz ją na kruszonkę za pomocą widelca lub łyżki. Ostudź.

 

Sposób wykonania kremu:

 

  1. Ubij śmietankę mikserem, a następnie, mieszając na wolnych obrotach, dodawaj stopniowo serek Philadelfia.
  2. Pod koniec, ciągle mieszając, dodaj cukier z wanilią, ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę i połowę palonej białej czekolady.
  3. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut.

 

Formowanie eklerów:

 

  1. Przekrój eklery wzdłuż na pół, a następnie nałóż krem. Na koniec udekoruj je truskawkami.

 

Podawaj eklery ze schłodzonym winem Musująca gruszka Winiarni Zamojskiej.

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blaszka do pieczenia, pergamin, mikser, miski, łyżki, worek cukierniczy, nóż, łopatka silikonowa, garnek, szklanka, talerze, łyżka drewniana 

Składniki:

Składniki na ciasto na eklery:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 4 jajka

 

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka Philadelfia
  • 1 łyżka cukru z wanilią luz ze skórką z cytryny
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • truskawki do dekoracji

 

Składniki na paloną białą czekoladę:

  • 150 g pokruszonej białej czekolady

 

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved