Sposób wykonania ryby:

 

  1. Polędwicę z dorsza podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich posól i pocukrz z obu stron, a następnie odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
  2. Połącz bułkę tartą z ziołami i zmiksuj blenderem na ziołową kruszonkę.
  3. Zamarynowaną rybę osusz na ręczniku papierowym i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
  4. Usmażoną rybę posmaruj delikatni olejem i obtocz w kruszonce ziołowej (bez smażenia jej ponownie).

 

Sposób wykonania chłodnika:

 

  1. Odetnij liście z botwinki, pozostawiając łodygi i buraczki. Obierz buraczki.
  2. Oczyszczoną botwinkę posiekaj w drobne kawałki, a buraczki w drobną kostkę.
  3. Przełóż botwinkę i buraczki do garnka i zalej wodą tak, aby jedynie je przykryć. Dodaj odrobinę octu, soli i cukru.
  4. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie ostudź.
  5. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce, na dużych oczkach.
  6. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodaj ogórka, rzodkiewę, a także posiekane koperek, szczypiorek, i lubczyk. Dodaj też kefir wraz ze startym czosnkiem.
  7. Wymieszaj całość i dopraw solą, cukrem i octem (lub sokiem z cytryny) dla smaku.
  8. Na koniec dodaj arbuza i zamieszaj.

 

Sposób wykonania piklowanych szparagów:

 

  1. Odetnij kwiaty od szparagów i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Z łodyg szparagów wykrawaj długie paski zapomocą obieraczki (jak makaron tagliatelle).
  3. Rozpuść cukier na patelni aż zacznie brązowieć. Dodaj sok z cytryny i wino agrestowe oraz 2 ząbki czosnku, następnie zredukuj nadmiar wody. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i wymieszaj.
  4. Przełóż szparagi do miski razem z kwiatami i zalej ciepłą marynatą.

 

Sposób podania:

 

  1. Nalej chłodnik do talerza, na środku ułóż trochę szparagów, a na nich dorsza.
  2. Udekoruj talerz kwiatami szparagów.
  3. Podawaj z winem agrestowym Winiarni Zamojskiej.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blender, miski, tarka do warzyw, deska do krojenia, noże, łyżki, garnek, patelnia grillowa, obieraczka do warzyw, rózga, ręcznik papierowy 

Składniki:

Dorsz w kruszonce ziołowej::

  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • olej do smażenia
  • sól i cukier do smaku

Chłodnik z buraczków z arbuzem:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ogórka
  • 150 g rzodkiewki
  • 300 ml kefiru
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g arbuza pokrojonego w drobną kostkę
  • cukier, sól i ocet do smaku

Szparagi piklowane w sosie agrestowym:

  • ½ pęczka szparagów (lub blanszowana fasolka szparagowa)
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina Agrest
  • 70 g masła (zimnego)

 

 

Smakuje idealnie z winem czerwona lekka porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved