Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Grzyby suszone zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 20 min, odcedzić i opłukać pod zimną wodą.
Pomidorki opłukać i osuszyć. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić w pierścienie. Warzywa ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodpornym), skropić olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i piec przez ok 30 min.
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki), dodać grzyby Mun oraz oliwki i chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie dodać makaron i smażyć przez ok 4 min, mieszając.
Dodać pieczone warzywa, płatki chili oraz fioletową bazylię.
Wymieszać i podawać.
Najlepiej smakuje z lampką schłodzonego różowego wina Winiarni Zamojskiej.
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
250 g czarnego makaronu atramentem z kałamarnicy
20 g suszonych grzybów Mun
2 cebule szalotki
2 papryki czerwone, słodkie, stożkowe
2 gałązki pomidorków cherry
czarne oliwki
bazylia fioletowa świeża
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz czarny
suszone płatki chili

this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments