Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj z olejem, cukrem, miodem oraz masłem orzechowym.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i masą z jajek
Do gotowej masy dodaj startą marchewkę, bakalie i jabłko. Wszystko wymieszaj.
Gotową masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem, następnie włóż do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika (bez termoobiegu).
Piecz przez ok. 1 godzinę.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarkę do warzyw, rózgę, miski, tortownice do pieczenia, pergamin , nóż, deskę do krojenia
Składniki:
• 4 jajka
• 2 łyżki miodu
• 1 szklanka cukru
• 2 szklanki oleju
• 2 łyżki masła orzechowego
• ½ łyżeczki sody
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 1 i ½ szklanki mąki pszennej
• 2 szklanki drobno startej na tarce marchewki
• 2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
• 100 g mieszanki studenckiej
• 2 łyżki kakao
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments