Sposób przygotowania:

Jajka wymieszaj z olejem, cukrem, miodem oraz masłem orzechowym.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i masą z jajek

Do gotowej masy dodaj startą marchewkę, bakalie i jabłko. Wszystko wymieszaj.

Gotową masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem, następnie włóż do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika (bez termoobiegu).

Piecz przez ok. 1 godzinę.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarkę do warzyw, rózgę, miski, tortownice do pieczenia, pergamin , nóż, deskę do krojenia

Składniki:

• 4 jajka
• 2 łyżki miodu
• 1 szklanka cukru
• 2 szklanki oleju
• 2 łyżki masła orzechowego
• ½ łyżeczki sody
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 1 i ½ szklanki mąki pszennej
• 2 szklanki drobno startej na tarce marchewki
• 2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
• 100 g mieszanki studenckiej
• 2 łyżki kakao
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Smakuje idealnie z winem gruszkowym
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved