1. Olej połącz z cukrem i jajkami, następnie dokładnie utrzyj te składniki.
  2.  Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, kardamonem i cynamonem.
  3. Całość zamieszaj, dodaj do utartej masy i ponownie wymieszaj.
  4.  Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz startą dynię.
  5. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę i dodaj pokruszoną czekoladę oraz orzeszki solone.
  6.  Utworzoną masę wlej do wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą formy.
  7.  Piecz w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez godzinę.
  8.  Przygotowane ciasto przestudź.
  9. Następnie rozpuść czekoladę razem z masłem i polej nią ciasto.
  10. Na koniec posyp posiekanymi orzeszkami solonymi.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miski, rózga, łyżki, tarka, tortownica do pieczenia, rondelek

 

Składniki: 

• 4 jajka 
• 3 łyżki miodu gryczanego
• 1 szklanka cukru 
• 2 szklanki oleju 
• 200 g gorzkiej czekolady
• 1/2 łyżeczki sody
• 2 szklanki mąki pszennej 
• 3 szklanki startej dyni 
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 
• 200 g orzeszków solonych 
• sok i skórka z jednej pomarańczy 
Polewa:
• 200 g gorzkiej czekolady 
• 1 łyżka masła 
• 100 g siekanych orzeszków 

 

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY


© 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved