- Olej połącz z cukrem i jajkami, następnie dokładnie utrzyj te składniki.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, kardamonem i cynamonem.
- Całość zamieszaj, dodaj do utartej masy i ponownie wymieszaj.
- Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz startą dynię.
- Wszystko wymieszaj na jednolitą masę i dodaj pokruszoną czekoladę oraz orzeszki solone.
- Utworzoną masę wlej do wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą formy.
- Piecz w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez godzinę.
- Przygotowane ciasto przestudź.
- Następnie rozpuść czekoladę razem z masłem i polej nią ciasto.
- Na koniec posyp posiekanymi orzeszkami solonymi.

Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: miski, rózga, łyżki, tarka, tortownica do pieczenia, rondelek
Składniki:
• 4 jajka
• 3 łyżki miodu gryczanego
• 1 szklanka cukru
• 2 szklanki oleju
• 200 g gorzkiej czekolady
• 1/2 łyżeczki sody
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 szklanki startej dyni
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
• 200 g orzeszków solonych
• sok i skórka z jednej pomarańczy
Polewa:
• 200 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka masła
• 100 g siekanych orzeszków

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka
Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments