Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj do miski masło, dodaj starty ser, kwaśną śmietanę i jajka.
  2. Połącz ze sobą sypkie składniki i dodaj je do miski.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Gotowe ciasto uformuj w wałek o grubości, w jakiej chcesz uzyskać ciastka, a następnie włóż je na około 10 minut do lodówki.
  5. Pokrój ciasto w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone ciastka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciastka w temperaturze 160 stopni przez ok. 15 minut (ciastka mają się zarumienić).
  7. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Autor: Marcin Sikora

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarka do warzyw, miski, nóż do krojenia, deska do krojenia, pergamin, blaszka do pieczenia, łyżki

Składniki:

• 250 g mąki pszennej
• 120 g masła
• 100 g sera żółtego (starty na drobnej tarce)
• 60 g suszonych pomidorów (pokrojone w drobną kostkę)
• 2 jajka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka oregano suszonego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakuje idealnie z dowolnym winem z Winiarni Zamojskiej.

this is font support. Please don’t remove it.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY



    © 2019 Winiarnia Zamojska All rights reserved