Sposób przygotowania:
- Zetrzyj do miski masło, dodaj starty ser, kwaśną śmietanę i jajka.
- Połącz ze sobą sypkie składniki i dodaj je do miski.
- Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto uformuj w wałek o grubości, w jakiej chcesz uzyskać ciastka, a następnie włóż je na około 10 minut do lodówki.
- Pokrój ciasto w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone ciastka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciastka w temperaturze 160 stopni przez ok. 15 minut (ciastka mają się zarumienić).
- Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Autor: Marcin Sikora
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Przygotuj: tarka do warzyw, miski, nóż do krojenia, deska do krojenia, pergamin, blaszka do pieczenia, łyżki
Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 120 g masła
• 100 g sera żółtego (starty na drobnej tarce)
• 60 g suszonych pomidorów (pokrojone w drobną kostkę)
• 2 jajka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka oregano suszonego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakuje idealnie z dowolnym winem z Winiarni Zamojskiej.
this is font support. Please don’t remove it.
Recent Comments